maandag 27 mei 2019

Faalkosten verzieken winstmarge in de bouw

In een onlangs verschenen rapport van ABN AMRO werd becijferd dat de bouwsector jaarlijks vijf miljard euro verspeelt door bouwfouten. Een enorm bedrag voor een sector die toch al niet uitblinkt in hoge winstmarges. Natuurlijk, waar gehakt wordt, vallen spaanders.

Faalkosten

Het bedrag van vijf miljard ontstaat niet alleen door het mislukken van grote projecten zoals de Zuidas tunnel of de metro van Rotterdam naar Hoek van Holland. Ook de oplevering van huizen gaat vaak gepaard met bouwfouten. Vrijwel ieder nieuwbouwhuis vertoont bij oplevering gebreken. Projecten worden bijvoorbeeld te laat opgeleverd en regelmatig wordt er op de bouwplaats wat bijgeschaafd, omdat de werkelijkheid niet klopt met de tekening. In de bouw heten deze missers faalkosten en ze zijn een hardnekkig en kostbaar fenomeen.

Winstmarge

Volgens vakblad Cobouw kwam de gemiddelde marge bij de vijftig grootste bouwers in 2017 uit op minder dan 3%. Hieruit blijkt dat het reduceren van de faalkosten de winstmarge bij bouwbedrijven flink kan verhogen. Volgens onderzoeker Van Heel kan de hoogconjunctuur een rol spelen. Het vinden van personeel en materieel weegt nu zwaarder, omdat er anders helemaal niet kan worden gebouwd. De faalkosten worden helaas niet teruggedrongen door de verdere digitalisering waar bouwers de afgelopen tijd op hebben ingezet. Door een project volledig en compleet uit te werken in een zogenoemd Bouwwerk Informatie Model (BIM), komen potentiële bouwfouten in principe al in de ontwerpfase naar voren. Maar traditionele faalkosten worden wellicht vervangen door andere problemen, omdat nieuwe bouwtechnische grenzen worden verkend. Zowel in de zakelijke als in de particuliere bouw!

Helpende hand

Als team dragen wij graag een steentje bij om uw winstmarge te verhogen. Door snelle levertijden kunt u boetes voor een te late oplevering voorkomen. En door maatwerk profielen te leveren, kunt u tijd en kosten besparen. Uiteraard denken wij ook graag met u mee op andere fronten. Wilt u eens met ons sparren hoe wij u de helpende kant kunnen bieden? Maak dan direct vrijblijvend een afspraak. De koffie staat voor u klaar.

Met vriendelijke groeten, Het team van Nedprofielen

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.