dinsdag 15 september 2020

Wat weet u over de montagerichtlijn voor anhydrietvloeren?

De laatste tijd krijgen wij regelmatig vragen over de montagerichtlijnen voor het aanbrengen van metalen profielen op anhydrietvloeren. Graag verwijzen wij onze klanten dan naar de richtlijnen van het Bedrijfschap Afbouw. Het Bedrijfschap Afbouw heeft met behulp van de laatste wetenschappelijke en technische kennis een montagerichtlijn voor het aanbrengen van verzinkte metalen profielen op anhydrietvloeren opgesteld. Deze richtlijn is een aanbeveling en een belangrijke leidraad om een optimaal resultaat te behalen en klachten en schade te beperken.

De aanleiding voor het opstellen van een richtlijn is de kans dat tijdens het demonteren van op anhydrietvloeren geplaatste gipskarton platenwanden in bepaalde gevallen de metalen (vloer)profielen ernstig door corrosie waren aangetast. In de profielen kwamen grote gaten en corrosieplekken voor op de plaatsen waar de profielen contact maakten met de anhydrietvloer. Dit was vooral het geval rondom de bevestigingspunten.

Om de oorzaak van het probleem te achterhalen, heeft het Bedrijfschap gezocht naar een oplossing voor het gesignaleerde probleem. Bij het onderzoek zijn twee proefopstellingen gemaakt, waarbij zo goed mogelijk de praktijksituatie is nagebootst. Hierbij zijn zoveel mogelijk varianten toegepast. Dit gold zowel voor de soorten profielen, de manier van bescherming als voor het type bevestigingsmiddelen.

Uit het onderzoek komt onder meer naar voren dat er bij de buitenopstelling sprake is van een meer uitgesproken vorm van corrosie dan bij de binnen opstelling. Men zou kunnen stellen dat de praktijksituatie hier (bij de buitenopstelling) versneld is. Wanneer er potentiaalverschillen bestaan tussen het metaal van het profiel en het metaal van het bevestigingsmiddel (dus wanneer dit verschillende metalen zijn) is er kans op schade als ze rechtstreeks contact maken. Deze schades worden versterkt wanneer er bijvoorbeeld vocht aanwezig is, of een ander materiaal dat als elektrolyt fungeert, in dit geval vochtig calciumsulfaat (zuur milieu).

Conclusie

  • Onbeschermde profielen in combinatie met schieten (spijker) zijn zeer kwetsbaar.
  • Op de werkplek gaten door de profielen boren geeft extra kans op corrosie.
  • Beschermde profielen zijn redelijk goed beschermd.
  • Pluggen geven goede bescherming, als ze maar niet te ver worden doorgeboord of geslagen.
  • Gecoate profielen hebben een zeer geringe op schade.
  • Ook met gecoate profielen speelt de kwaliteit van het bevestigingsmiddel een vrij grote rol.

Het Bedrijfschap komt ook met een aantal aanbevelingen om (corrosie)schade te voorkomen, zoals het voorkomen van direct contact van onbeschermde profielen. Bijvoorbeeld het zoveel mogelijk benutten van voorgeboorde gaten om beschadiging van de profielen of coating te voorkomen. Het is ook mogelijk dat na montage de gipsplatenwanden bij de aansluiting op een anhydrietvloer achteraf met vocht - al dan niet in condensvorm - worden belast. Het is dus wenselijk de vloerprofielen zodanig op anhydrietvloeren te monteren dat onder geen enkele omstandigheid vocht tussen de anhydrietvloer en het vloerprofiel kan komen.

Bij het Bedrijfschap Afbouw is de montagerichtlijn bekend onder BA-richtlijn 3.4. Via het Bedrijfschap Afbouw is veel informatie over richtlijnen, werkwijzen, voorschriften en adviezen in de droge afbouw beschikbaar. Heeft u vragen voor ons? Bijvoorbeeld over het voorboren van uw profielen? Laat het ons weten. Wij denken graag met u mee!

Met vriendelijke groeten,

Het team van Nedprofielen

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.